Arca Fabulorum - Tarina-arkku

Tervetuloa seikkailulle blogiini! Täällä skaala on niin laaja, että löytyy asiaa ihan kaikkialta! Aina esim. kirjoja rakastanut olen, sillä ne avavaat niin monet ovet! Oi tapoja, oi kulttuuria ja historiaa, joita kirjallisuudesta ja hyvistä leffoista tai sarjoista saa! ... Arca Fabulorum - Tarina-arkku, täynnä tarinoita ja pursullaan ideoita.
-peace & love, and respect to you all-

sunnuntai 13. marraskuuta 2016

Viikon 45 lainaus [prostituutio sodan aikaan]

Prostituutio, lähes sata vuotta sitten, ensimmäisen maailmansodan aikaan.

Tämän viikon lainaus tulee Mikko Porvalin kirjasta Rautasormus ja muita rakkaustarinoita sotavuosilta. Mikko Porvali oli koonnut kirjan tarinoista, joita hän on kuullut sukulaisiltaan, sekä haastattelemiltaan ihmisiltä, tarinoita jotka kertovat rakkaudesta, ystävyydestä, lojaaliudesta, sekä siitä ettei koskaan pidä luovuttaa... eikä erityisesti varsinkaan sodan aikaan! Tämän viikon lainaus käsittelee prostituutiota lähes sadan vuoden takaa, millaista se oli ensimmäisen maailmansodan aikaan... Tällä kertaa tämä lainaus voisi toimia myös INFO-ISKUNA, sillä teksti on täyttä faktaa!

"Sabinan sairastumisesta teki entistä piinallisempaa se, että todennäköisesti kyseessä oli ammattitauti. Sabina nimittäin työskenteli sotilaille tarkoitetussa saksalaisessa kenttäbordellissa. Ilmiö oli ensimmäisessä maailmansodassa hyvin tavallinen kaikilla rintamilla. Briteillä ja amerikkalaisilla oli länsirintamalla vastaava järjestelynsä, ja kanadalaisilla sukupuolitautien levinneisyys uhkasi jopa joukkojen suorituskykyä.
Saksalaiset olivat luoneet taistelukyvyn ylläpitämiseksi järjestelmän, jossa tietyt bordellit oli varattu pelkästään sotilaskäyttöön - muiden tarjolla olleiden palveluiden käyttämisestä rangaistiin. Näin voitiin kontrolloida sekä asiakkaiden että henkilökunnan hygieniaa ja terveydentilaa. Kondomit olivat asiakkaille pakollisia, samoin intiimialueiden desinfioinnit sekä lääkintäaliupseerin tarkastukset. [...] Saksalainen rivisotilas, kirjailija Erich Maria Remarque, kuvasi kokemustaan tällaisesta laitoksesta:
""Eräässä pienessä huoneessa meidän täytyi näyttää todistuksemme. Muuan lääkintäkorpraali tutki meidät, olimmeko terveitä, sitten meihin ruiskutettiin muutamia tippoja protargolia [hopeaproteinaatti; käytettiin tippurin hoitoon ja ehkäisyyn ennen antibiootteja], ja eräs vääpeli selitti meille, että maksu on kolme markkaa ja ettei toimitus tungokseen nähden saa kestää kymmentä minuuttia kauempaa.""
Naisia palveluksessa, 1900-luvun alussa. Kuva ilmaisten kuvien sivulta: pinterest.com
Chekkaa myös:

Mikko Porvali: Rautasormus ja muita rakkaustarinoita sotavuosilta (2013)
Kustantaja: Atena Kustannus Oy
236 sivua.

-peace & love, and respect to you all-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se piristi päivääni! :)
-peace & love, and respect to you all!