Arca Fabulorum - Tarina-arkku

Tervetuloa seikkailulle blogiini! Täällä skaala on niin laaja, että löytyy asiaa ihan kaikkialta! Aina esim. kirjoja rakastanut olen, sillä ne avavaat niin monet ovet! Oi tapoja, oi kulttuuria ja historiaa, joita kirjallisuudesta ja hyvistä leffoista tai sarjoista saa! ... Arca Fabulorum - Tarina-arkku, täynnä tarinoita ja pursullaan ideoita.
-peace & love, and respect to you all-

lauantai 27. elokuuta 2016

1300-luvun muoti Suomessa.

Luen tällä hetkellä Kaari Utrion Vanajan Joannaa, josta sain alkusysäyksen tutkia lisää 1300-1400-luvun muotia Suomessa. Suomi on tuolloin ollut Ruotsin alaisena, joten ylimysten muoti tuli myös Ruotsista ja muualta Euroopasta, kuten Ranskasta ja Saksasta. Seuraava virke tuosta kyseisestä Kaari Utrion kirjasta innoitti minut surffaamaan netissä etsimässä lisää kuvia tuon ajan muodista... Ja se oli hauskaa!

"Rouva Benedikta Oxenstierna seisoi muodikkaassa asennossa hartiat köyryssä ja vatsa pystyssä. Se ei ollut vaikeaa, koska raskaus oli pyöristänyt sievästi hänen mahansa. Rouva Benediktalla oli hiustensa peittona mykistävä sarvipäähine, joka hyvin vastasi Oxenstiernan vaakunan häränsarvia. Päähineen sarvien ympäri oli kiedottu ohutta hopealankaa ja koko laitteen päälle oli levitetty henkäyksenkeveä hopeahuntu. Päähine oli ritari Ulf Acerin tuliainen kaksoissisarelleen: se oli ranskalaista muotia ja uskomattoman ruma."
Kaari Utrio: Vanajan Joanna s. 51


Yritin etsiä kuvia erilaisista keskiaikaisita päähineistä, sillä tuohon aikaan naiset pitivät yleisesti hiuksensa hunnutettuna, jotteivät avonaiset hiukset olisi kiihottaneet ja häirinneet miehiä. Tukkalaitteita ja erilaisia huntuvirityksiä löytyi vaikka millä mitalla ja monet niistä olikin melko hulvattomia. Erityisesti naimisissa olevat naiset pitivät hiuksensa hunnutettuina, Muutenkin paljasta pintaa vältettiin näyttämästä, joten mm. naisten puvutkin olivat yleensä pitkähihaisia. Ranskassa ja muualla otettiin 1400-luvulla käyttöön myös irtohihat, joilla saatiin vaihtelua pukujen värityksiin. 

"[...] hänen silmänsä vaelsivat sisarensa sarviin ja hänen silmissään välähti epäuskoinen kummastus. Monimutkaisimmatkaan piirityslaitteet eivät vetäneet vertoja naisten päähineille: ritarille oli vakuutettu, että tämä oli kauneinta, millä nainen voi kiireensä koristaa, ja ritari oli uskonut. Kalleinta se tuntui myös olevan - hökötyksen hinnalla olisi saanut kevyen varsijousen"
Kaari Utrio: Vanajan Joanna s. 51

Tutkin netistä lisää tuon ajan muodista ja sain tietää, että juuri 1300-luvulla alettiin suosia hieman enemmän ihonmyötäisiä asuja ja myöhemmin alettiinkin käyttää korsettia. Seuraava kuvaus kyseisestä Kaari Utrion kirjasta kertoo hyvin tuon ajan ylimysnaisen pukeutumisesta.

"Joanna Herttua istui ensi pöydässä juuri korokkeen vieressä. Hän oli puheutunut vihreään aluspukuun, jonka hihoja koristivat moninkertaiset pronssiset rannerenkaat. Aluspuvun päällä oli ruskeanpunainen leveähelmainen syrcotte, jonka laajoista kainaloaukoista näkyi aluspuvun kuparinastoilla ja lasihelmillä koristeltu vyö. Joanna Herttuan olkapäillä oli raskaat pronssisoljet, joiden välissä riippuivat kolmikertaiset vitjat. Neidon kuparinpunaisia hiuksia piti paikoillaan lasihelmin kirjottu nauha. Hänen asunsa oli omituinen ja upea, toisaalta vanhanaikainen, toisaalta muodikas. RItari Ulfin silmissä Joanna Herttua ei jäänyt jälkeen maailman kuningattarista."
Kaari Utrio: Vanajan Joanna s. 115

Ylimysnaisten vatteet maksoivat kiitettäviä summia, sillä koristeissa saatettiin käyttää parhaimmillaan korukiviä, jotka oli punottu kulta- tai hopealangalla kiinni. Hienoimpia vaatteita säilytettiin tarkasti vartioiduissa arkuissa muiden suvun aarteiden kanssa ja otettiin vain harvoin esille. Onnellinen oli se talon piioista, joka piti huolta noista vaatteista, kun sai ylipäätänsä edes katsoa ja koskea niihin, mutta auta armias, jos vaatteille sattui jotain, siinä tuli äkkiä ruoskituksi tai pahempaa.

Kuvista näkyy hyvin tuon ajan päähine, kuin pukumuotiakin.

Kaikki kuvat: pinterest.com


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se piristi päivääni! :)
-peace & love, and respect to you all!