Arca Fabulorum - Tarina-arkku

Tervetuloa seikkailulle blogiini! Täällä skaala on niin laaja, että löytyy asiaa ihan kaikkialta! Aina esim. kirjoja rakastanut olen, sillä ne avavaat niin monet ovet! Oi tapoja, oi kulttuuria ja historiaa, joita kirjallisuudesta ja hyvistä leffoista tai sarjoista saa! ... Arca Fabulorum - Tarina-arkku, täynnä tarinoita ja pursullaan ideoita.
-peace & love, and respect to you all-

maanantai 6. helmikuuta 2017

Kiera Cass: Eliitti

Eliitti on toinen osa Kiera Cassin The Selection-sarjaa (Valinta), jonka ensimmäisen osan luin viime kesänä, kun bongasin sen upeasti kimaltelevan kannen marketin kirjahyllystä, enkä voinutkaan vastustaa kiusausta. Sillä kyllähän se näköjään vain on niin, että lähes kaikki naiset pitävät kimaltelevista asioista, ja niinkin maanläheinen ihminen kuin itse olen, voin näköjään laskea itseni silti mukaan tähän ryhmään. I'm a lady! Tämähän on sellainen romanttinen Unelmien poikamies-tyyppinen kirjasarja ja kovin usein ei tule edes luettua tämän tyyppistä kirjallisuutta, sillä kyseessähän on sellaista kevyehköä dystopiahömppää, eli dystopian ja naistenhömpän sekoitusta, josta paras lyhenne mielestäni on dystopiahömppä. Toisaalta tämä on ihan yllättävän näppärä seikoitus ja kuka sanoi ettei naistenhömppä voisi myös olla dystopiaa tai toisinpäin? No one! Joten on pakko myöntää, että olen jäänyt hieman koukkuun ja odotan jo melkoisella mielenkiinnolla viime kuussa suomeksi ilmestynyttä kolmatta osaa nimeltä Ainoa. Pikkuhiljaa alan myös ymmärtämään heitä, jotka ovat koukussa, ainakin aiemmin, mielestäni typeriin tositeeveesarjoihin. Luojan kiitos, että "en katso telkkaria", vaan seuraan netistä kaikkia niitä sarjoja joita haluan, sillä en haluaisi vielä joku päivä havahtua nimittäin siihen, että odotan ja jännitän jonkin tositeeveesarjan finaalia ihan intopinkeenä... niin kuin tämän kirjasarjan kolmatta osaa.   
Nämä kimaltelevat kannet iskivät silmääni, enkä voinutkaan enää vatustaa kiusausta ja olla lukematta tätä aikuisten prinsessasatua. Sain mitä odotin, ja hieman ylikin! 
"Nyt kun joukko on rajattu kuuden tytön Eliittiin, kilpailu prinssi Maxonin sydämestä muuttuu yhä raivokkaammaksi - ja America yrittää vieläkin selvittää omat tunteensa. Rakastaako hän Maxonia, joka voisi tehdä hänen elämästään tarumaista? Vai kuuluuko sydän ensirakkaudelle, Aspenille?
America tarvitsee päätöksentekoon epätoivoisesti lisää aikaa. Muut Eliittiin kuuluvat tytöt kuitenkin tietävät tarkalleen, mitä haluavat - ja American mahdollisuudet päättää tulevaisuudestaan ovat lipeämässä hänen ulottumattomiinsa."
(Takakansi)
Sarjan toisessa osassa panokset kovenevat ja naiset muuttuvat vain raaemmiksi toisilleen. Vaikka aluksi ajattelinkin, että tämä on ihan piece of cake ja onnellinen loppu on varmaa, nyt en enää olekaan niin varma, että kuinka tarinassa käy. Se on nimittäin salakavalasti ja huomaamatta muuttunut yllättävän jännäksi. America ei osaa päättää, että mitä mieltä olisi Maxonista, sillä linnassa on myös hänen entinen poikaystävänsä Aspen, jonka kanssa Americalla oli salainen suhde kotona aikoinaan. Suhde oli salainen, koska Aspen oli arvoltaan alempi Americaa kastijärjestelmässä, joka maassa vallitsee. Pikkuhiljaa tarinan edetessä America kuitenkin huomaa itsessäänkin pieniä mustasukkaisuuden oireita, kun muutkin tytöt viettävät aikaa Maxonin kanssa ja miettii, että mitä kaikkea he yhdessä tekevätkään. Tilanne muutenkin kärjistyy, kun kapinallisten hyökkäykset palatsiin tihenevät ja käyvät raaemmiksi, näyttää siltä niin kuin he aivan selvästi etsisivät jotain tiettyä kirjaa. Kirjaa, jossa kerrotaan Iléan historiasta, sillä sekään ei näytä olevan aivan niin kuin ihmisten on annettu ymmärtää ja uskoa. Pikkuhiljaa America myös alkaa kasvamaan mahdolliseen tulevaan rooliinsa, ja hän alkaa miettimään ja tekemään suunnitelmia kuinka voisi auttaa kärsivää maataan. American suunnitelmat lakkauttaa kastijärjestelmä eivät kuitenkaan ole kaikille mieleen ja ihmiset yrittävät vaikuttaa Maxoninkin mielipiteisiin Americasta. Seuraavassa osassa varmaan saammekin selville kenet America oikeasti haluaa, sekä kenet prinssi Maxon lopulta valitsee? Valitseeko hän omasta tahdostaan vai saadaanko hänet kenties ympäripuhuttua luopumaan viidennestä kastista lähtöisin olevasta Americasta? Kestääkö heidän rakkautensa ja mitä tekevät American vastustajat tai Aspen? Entä mitä kapinallisilla on mielessä?

Jos etsitään laatukirjallisuutta tai tulevia klassikoita, ei Kiera Cassin The Selection-sarja ehkä ole listalla, mutta kun kaivataan kevyttä hömppää matkalle tai muuten vain luettavaksi satunnaisten Nora Robertsien tilalle, niin kyllä tämän silloin voi mukaan heittää... Ainakin itselläni on välillä tarve lukea jotain kevyempää ja siihan hetkeen tämä sarja jopa ylitti odotukseni. Ja onhan se pakko myöntää, että vaikken itse olekaan niin kovin hienostunut, niin onhan sitä ihan kiva lukea ja haaveilla upeista puvuista, kimaltelevista koruista ja kamarineidoista jotka laittavat hiuksesi, sekä tietenkin prinssistä. Oikeastaan The Selection-sarja on aikuisten naisten satu, josta tulee hyvälle ja kihelmöivälle mielelle. Se on myös päässyt yllättämään ja tarina on muuttunut vain mielenkiintoisemmaksi sivu sivulta. On jännää, että vaikka luuli, että tarinan voi kokonaan ennalta arvata, ei se enää olekaan aivan niin, vaan nyt on pidettävä sormet ristissä ja toivottava, että sekä America, että Maxon valitsevat oikein. Tässä kirjassa on myös ystävyyttä, niin oikeaa kuin petollistakin, joten se sopii myös oikein hyvin luettavaksi mm. BFF-lukuhaasteeseen.

Arvosanaksi annan tälle kimaltelevalle kirjalle 3+/5.

Lue myös mitä kirjoitin The Selection-sarjan ensimmäisestä osasta nimeltä Valinta.

Kiera Cass: Eliitti (2016)
Englanninkielinen alkuteos: The Elite (2013)
Kustantanut: Pen & Paper, Pokkaripajan pokkari.
Suomentanut: Laura Haavisto
319 sivua

-peace & love, and respect to you all-

2 kommenttia:

  1. Hyvä sana tuo dystopiahömppä, oikein kuvastava :)

    VastaaPoista
  2. Dystopiahömppä on tosiaan aivan mainio määritelmä! Otetaan oitis käyttöön. Kannet ovat muuten sellaiset, että en suin surminkaan tarttuisi niiden perusteella kirjaan :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi, se piristi päivääni! :)
-peace & love, and respect to you all!