Arca Fabulorum - Tarina-arkku

Tervetuloa seikkailulle blogiini! Täällä skaala on niin laaja, että löytyy asiaa ihan kaikkialta! Aina esim. kirjoja rakastanut olen, sillä ne avavaat niin monet ovet! Oi tapoja, oi kulttuuria ja historiaa, joita kirjallisuudesta ja hyvistä leffoista tai sarjoista saa! ... Arca Fabulorum - Tarina-arkku, täynnä tarinoita ja pursullaan ideoita.
-peace & love, and respect to you all-

tiistai 18. lokakuuta 2016

Brian Jacques: Haaksirikkoiset [Lentävä Hollantilainen # 1]

Brian Jacquesin Haaksirikkoiset aloittaa kaksiosaisen kirjasarjan nimeltä Lentävä Hollantilainen. Olin jo aiemmin kuullut tästä legendaarisesta, vuonna 1620, maailman meriä ratsastaneesta aavelaivasta. Ja kukapa ei olisi? Sillä Lentävän Hollantilaisen myytistä on ollut erilaisia juttuja kaikkialla, ihan Aku Ankasta lähtien, ja esim. marraskuussa 2016, siitä alkaa Kansallisoopperassa nykyaikainen oopperabaletti, joka on btw. alunperin kuuluisan säveltäjän Wagnerin teos. Anyway, kyseinen myytti kertoo kirotusta aavelaivasta, joka voi rantautua vain seitsemän vuoden välein, tuottaen epäonnea ja kuolemaa sen nähneille. Kirouksen voisi murtaa vain "se oikea", eli uskollisen naisen rakkaus. Eikös Pirates of the Caribbeanin jatko-osissa ollut myös tällainen idea, joten paljon käytetty myytti on siis kyseessä.

Tämä Jacquesin kirja ei kuitenkaan sinäänsä kerro Lentävästä Hollantilaisesta, vaan mykästä 12-vuotiaasta pojasta nimeltä Neb, joka sattumien kautta päätyy laivalle messipojaksi ja labradorinnoutajasta, jonka hän adobtoi Tanskasta, Esjbergin kaupungista ja mielessään nimeää Tanskaksi. Laivan ollessa uppoamassa, enkeli kiroaa sen ja laivan miehistön ikuisesti seilaamaan, niin kuin yllä kerroin. Neb ja Tan kuitenkin pelastuvat mereen, josta enkeli heidät pelastaa. Ja koska he ovat viattomia, nk. "puhdassydämisiä" hän antaa heille lahjaksi ikuisen elämän ja puheenlahjan. Nyt Neb voi ensimmäistä kertaa elämässään puhua, sekä kaiken huipuksi hän voi vaihtaa ajatuksia ja keskustella mielessään parhaan ystävänsä, koiransa Tanin kanssa. 

Sitten alkaa seikkailu, sillä enkeli lähettää heidät ympäri maailmaa, viattomien ihmisten avuksi ja tueksi. Neb ja Tan ovat ikuisesti nuoria ja eivät voi siksi kotiutua mihinkään, mutta he tulevat pelastamaan monien ihmisten ja pikkukylien elämän matkansa varrella. Tämä on nuorille suunnattu seikkailukirja ja mielestäni ihan hyvä sellainen. Hieman niin kuin esimerkiksi Enid Blytonin kuuluisat Viisikot, jotka tuli lapsena ahmittua kyydillä. Tässä oli kaikki kohdallaan, niin kuin hyvässä seikkailuromaanissa kuuluukin olla!


Arvosana 4+/5.

Kirjailija: Brian Jacques ja kuvittaja: Ian Schoenherr.
Suomentaja: Sami Parkkinen.
Otava 2002 (julkaistu englanniksi 2001).
391 sivua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se piristi päivääni! :)
-peace & love, and respect to you all!