Arca Fabulorum - Tarina-arkku

Tervetuloa seikkailulle blogiini! Täällä skaala on niin laaja, että löytyy asiaa ihan kaikkialta! Aina esim. kirjoja rakastanut olen, sillä ne avavaat niin monet ovet! Oi tapoja, oi kulttuuria ja historiaa, joita kirjallisuudesta ja hyvistä leffoista tai sarjoista saa! ... Arca Fabulorum - Tarina-arkku, täynnä tarinoita ja pursullaan ideoita.
-peace & love, and respect to you all-

maanantai 10. lokakuuta 2016

Hulvaton murhamysteeri Lyonseilta.

Nan & Ivan Lyons: Kuolema korjaa kokit 

Nyt on kyllä pakko sanoa, että oli tosiaan ihan pirun hauska ja hyvin kirjoitettu satiirinen murhamysteeri! Tämä Nan ja Ivan Lyonsin vuonna 1976 ilmestynyt "Kuolema korjaa kokit" niminen kirja on heidän esikoisteoksensa ja se teki minuun todella suuren vaikutuksen! Nimittäin tämä karmeanhauska trilleri oli todellista viihdettä, ihan ensi sivuilta lähtien! 

Aloitin kirjan ilman minkäänlaisia odotuksia tai ennakkoluuloja, sillä kirja oli sen verran vanha, etteivät edes kuoret olleet enää tallella, joten en päässyt lukemaan takakanttakaan. Mutta tämä olikin ihan hemmetin positiivinen yllätys, joka antoi aivan erityisen lukunautinnon. Ja todellakin suosittelen tätä kaikille dekkareiden ystäville, vaikkei tämä olekaan ihan perinteinen jännäri, mutta ehkä juuri se olikin osa tämän viehätystä!

Heti kirjan alussa, kaikkien tuntema, itseriittoinen ruokakriitikko ja kuuluisan ruokalehti Luculluksen omistaja, Achille van Golk saa kuulla lääkäriltään olevansa aivan liian lihava ja ellei hän nyt heti ryhdy laihdutuskuurille, niin hän tulee luultavasti kuolemaan vuoden sisällä. Omaan kuolemattomuuteensa ja mahtavuuteensa uskova herra van Golk tietää kyllä mistä liikalihavuus johtuu ja päättääkin heti ryhtyä ihan perinpohjaiselle dieetille. Niin pienentää gourmetruoka annoksiaan, kuin hoitaa ongelman perimmäisen syyn pois päiviltä, kirjaimellisesti! Sillä hänen mielestään syyhän on itsestään selvä, sehän on noiden pirun huippukokkien ja heidän ihanien ruokiensa! Ruokien, joista hän on aina suuresti nauttinut, mutta jotka nyt yrittävät samalla salakavalasti viedä hänen henkensä ja eihän sitä voi sallia!

Koska Van Golk on kaikkien tuntema, ovat huippukokit jo valmiiksi hänen ystäviään, joten hänelle ei tuota lainkaan ongelmia päästä helposti heidän lähelleen, ilman että kukaan kiinnittää siihen kummempaa huomiota. Ja koska raha ei ole ongelma, on väärennettyjen passien ja muun rekvisiitan hommaaminen hänelle lasten leikkiä. Suurena kulinaristina hän pitää tietenkin suuressa arvossa myös ruuan esillepanoa, joten hänen tapansa murhata kokkeja ei ole aivan mielikuvitukseton. Vaan kalamestari hukutetaan ravintolansa akvaarioon ja sitten halkaistaan, kuin hummeri ja paistaja taas... No arvaatte varmaan, hänet paistetaan uunissaan, kuin kinkku. Murhia ja tihutöitä suorittaessaan, Van Golk velmuilee itselleen jo valmiiksi alibeja ja yrittää vierittää syyt ystävänsä, kuuluisan jälkiruokaekspertin Natasha O'Brianin niskoille ja poliisit ovatkin aluksi aivan varmoja Natashan syyllisyydestä. Kirjassa katsotaan maailmaa, niin murhaajan, herra Van Golkin, kuin tappolistalla olevan, sympaattisen ja vahvan Natasha O'Brianin silmien kautta, ja se toimii erinomaisesti.

Vaikka kaikki onkin jo lähes selvää ja kirja etenee sujuvasti kohti loppuaan, silti siinä onnistutaan lopussa vielä tekemään yllättäviä käänteitä ja avaamaan syiden ja seurausten taustoja ennennäkemättömällä tavalla! Lisäksi kirjaan on erikoisesti ja hauskasti ideoitu lisä, sillä kaikkien neljän Herra van Golkin listalta löytyvän kokin kuuluisin ruoka ja samalla myös syy heidän kuolemaansa, on liitetty kirjaan laittamalla kyseisen ruoan ohje mukaan.

Suositun jälkiruokakokin, Natasha O'Brianin suunnittelema, kuuluisuutta ja mainetta niittänyt jälkiruoka La Bombe Richelieu. 
Kirjasta on tehty myös elokuva nimeltä "Who is killing the great chefs of Europe?", vuonna 1978 .Leffassa näyttelivät mm. George Segal, Jacqueline Bisset ja Robert Morley. Kyseistä pätkää en ole vielä nähnyt, enkä löytänyt sitä helposti netistä, joten se jääköön nyt odottamaan otollisempaa hetkeä. Mutta ainakin kirjana tämä oli menevän, satiirinen jännäri.

Lukunäyte kirjan ensi sivuilta 8 ja 9, kun herra van Golk keskustelee lääkärinsä kanssa:
">>Luculluksen kustantaja on Luculluksen kustantaja täsmälleen siksi, että hän on syönyt itsensä huipulle. [...] Minun ruumiini on todellakin kangas, jolla luovat nerot ovat kehittäneet tekniikkaansa. Siksi minä itse olen elävä taideteos. Jokainen poimu, jokainen ryppy ja jokainen leuka on luomus. Minä olen, tohtori hellanlettu, myönteisesti kiihtynyt havaitessani oman lihani kukinnan. >>, >> Herra van Golk, minä todellakin ymmärrän tämän tapauksen epätavallisen luonteen. [...] mutta teillä ei yksinkertaisesti ole vaihtoehtoa. Ellette te lakkaa syömästä, te mitä varmimmin kuolette. Tämä ruokamäärä tappaa teidät.>> Tappaa minut? Ajatus suututti Achillea. Ei, jos minä tapan ensin. >>Teidän täytyy ryhtyä toimeen välittömästi.>> Minun täytyy ryhtyä toimeen välittömästi, Achille ajatteli. >>Teidän täytyy käydä käsiksi ongelman juuriin.>> Kokit, Achille ajatteli. Kokit ovat ongelman juuri. >>Teidän täytyy ruveta dieetille>>, kuiskasi tohtori Darling. Tosiaan minun täytyy. Lopulliselle dieetille."

Nan & Ivan Lyons
Kuolema korjaa kokit
Alkuperäisteos: Someone is killing the great chefs of Europe.
Ilmestysvuosi: 1976 ja ilmestyi suomeksi 1979.
Sivumäärä: 366
Kustantaja: WSOY

-peace & love, and respect to you all-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi, se piristi päivääni! :)
-peace & love, and respect to you all!